Goud is een traditionele veilige haven in onrustige tijden. Maar betekent dat dat je ook blind kunt beleggen in het edelmetaal als Noord-Korea weer eens een rakettest uitvoert?
De goudprijs staat maandag op een plus van 0,8 procent. Dat heeft alles te maken met de claim van Noord-Korea. Volgens de staatstelevisie heeft het land zondag een ‘perfect geslaagde’ proef uitgevoerd met een waterstofbom op een intercontinentale raket.
Het is de zwaarste kernproef die het land tot nu toe uit heeft gevoerd en zorgt ook voor een stevige reactie vanuit de Verenigde Staten. In een reactie sloot president Donald Trump een militaire reactie niet uit. Geen wonder dat er op de beurzen ook een klein beetje paniekerig wordt gereageerd.
Dat de goudprijs maandag stijgt, is een door marktkenners voorspelbare reactie. Goud is nu eenmaal een veilige haven en die stijgen als er onrust is in de wereld. Maar dat betekent niet dat je automatisch op de goudprijs in kunt zetten als Noord-Korea een raket test, blijkt uit een kleine steekproef die finanzen.nl deed.
Minieme verschillen
Voor de steekproef kozen we uit de afgelopen drie jaar vijf dagen waarop Noord-Korea een rakettest deed. Die dagen zijn vrij willekeurig gekozen, al is er wel gekeken naar de ‘zwaarte’ van de testen. Om die reden zit bijvoorbeeld de test van 4 juli van dit jaar ertussen, toen Noord-Korea een intercontinentale raket testte die ver genoeg kon komen om Alaska te bereiken.
Vervolgens keken we wat de goudprijs deed op de eerstvolgende volledige handelsdag na de test. In het geval van de rakettest van zondag zou dat dus gaan om de koersreactie van deze maandag.
De conclusie: er gebeurt vaak genoeg helemaal niks. Op de door ons gekozen Koreaanse testen waren de zwaarste reacties een plus en een min van 0,005 procent. Compleet verwaarloosbaar dus.
Goudprijs afhankelijk van meer dan Koreaanse spanningen
Nu is deze steekproef niet helemaal sluitend, maar hij laat wel een duidelijk punt zien: het is te makkelijk om te stellen dat de goudprijs wel gaat stijgen als de Noord-Koreanen weer eens een raket lanceren. Uit dit kleine onderzoekje blijkt al dat dat te kort door de bocht is, terwijl de test van juli toch een vrij serieuze was.
Blind in goud beleggen als Noord-Korea een test doet heeft dus geen zin. Dat de goudprijs maandag wel stijgt na een aanval heeft met meerdere factoren te maken. Bijvoorbeeld dat er een waterbom, veel zwaarder dan atoombommen, is getest. En de reactie vanuit de Verenigde Staten, die een militair conflict dus niet uitsluiten.
Daar komt nog eens bij dat er sowieso steeds meer twijfels zijn over de houdbaarheid van de beursrally. Dat de goudprijzen in de afgelopen jaren nauwelijks reageerde op Noord-Koreaans nieuws, zal ook te maken met het positieve sentiment dat heerste op de aandelenbeurzen. Interesse voor goud was er nauwelijks en angst dat aandelen weg zouden zakken blijkbaar ook niet.
Nu is het positieve sentiment redelijk weggezakt. Door de beurzen op recordhoogte en twijfels over het functioneren van president Trump en in hoeverre hij verkiezingsbeloftes als belastingverlichtingen en investeringen in infrastructuur waar kan maken. Oftewel: over de hele breedte is er minder reden om positief te zijn, waardoor de Noord-Koreaanse onrust zich duidelijker manifesteert in de goudprijs.
Auteur: Leon Brandsema